Champagne Valérie Frison sídlí v malém městečku Ville sur Arce, kde oblast Champagne sousedí s neméně slavnou oblastí Bourgogne.

Vinařství produkuje necelých 15000 láhví ročně a vlastní celkem 5 hektarů vinic. Od roku 2011 začíná pracovat bio-dynamicky a roku 2014 jsou všechna její vinice označeny známkou ECOCERT.

Valérie Frison vyrábí pouze ročníková vína z jednotlivých vinic (single vineyard). Vinifikace probíhá výhradně v malých dubových sudech typu barrique. Do již hotových champagne se nepřidává žádný expediční likér (liquer de dosage), všechna tedy spadají do kategorie obsahu cukru jako brut nature. Vína jsou velmi rustikálního charakteru a velmi atypická.


Goustan 2012

Champagne vyrobené pouze z odrůdy Pinot noir se pyšní slámově zlatou barvou. Ve vůni nalézáme vyzrálé ovocné prvky s převahou jahod, liči a sušeného ovoce, jež přecházejí až do medového nádechu. Na jazyku je víno harmonické, vyrovnané a překvapí svou výraznou mineralitou.

Cena: 1270 Kč

Goustan 2011

Champagne vyrobené pouze z odrůdy Pinot noir a od cuvée Goustan 2012 se liší delším zráním na dubovách sudech, tedy 21 měsíců. Je tak komplexní, rafinované a elegantní s charkteristickým aroma bílého ovoce a minerálními tóny. Perfektně vyvážená rovnováha zralosti a svěžesti, dominuje vůně, úžasnou chuť Pinot noir ucítíte na patře. Hodí se jako aperitiv i k jídlům.

Cena: 1270 Kč

Lalore

100% Chardonnay ze starých vinic. Kvašení i jablečno-mléčné odbourávání kyselin se děje spontánně pomocí přirozené mikroflóry v dřevěných sudech a nerezových tancích. Vína zrají téměř rok hlavně v dřevěných nádobách, plnění do lahví probíhá v červenci následujícího roku po sklizni. Zrání na kalech po druhé fermentaci probíhá minimálně 2 roky. Velmi komplexní víno s nulovou dozáží. Čerstvé a živé víno, expresivní ovocný výraz, vyváženost, slaně minerální dochuť. Vhodné jako aperitiv či v kombinaci s drůbeží ve smetanové omáčce.

Cena: 1530 Kč

Élion Rosé

100% odrůda Pinot noir se zpracovaná technikou „krvácení“ (2-3 dny), která se v Champagne používá pouze zřídka. Kvašení i jablečno-mléčné odbourávání kyselin se děje spontánně pomocí přirozené mikroflóry v dřevěných sudech a nerezových tancích. Vína zrají téměř rok hlavně v dřevěných nádobách, plnění do lahví probíhá v červenci následujícího roku po sklizni. Zrání na kalech po druhé fermentaci probíhá minimálně 2 roky. Barva podobná tónů grepové šťávy. Aroma červeného ovoce, může připomínat náznaky vína z Chambolle, vícevrstevnaté a komplexní víno. Víno možné podávat s jakýmikoliv pokrmy, které jsou snoubitelné s burgundskými Grand Cru víny, výborné s uzeným lososem.

Cena: 1724 Kč