Champagne Marguet Père et fils (do roku 2005 Marguet-Bonnerave) se nachází v Ambonnay, slavné vesnici v regionu Montagne de Reims. První zmínka o vinařské rodině Marguet je již na konci devatenáctého století. V roce 1883 Emile Marguet připravuje roubováním své nejlepší vinice v Côte des Blancs a Montagne de Reims na příchod největší hrozby révy vinné – révokazu phylloxery vastatrix.

Champagne Bonnerave Frères bylo založeno v roce 1905. Benoît Marguet je představitel páté generace vinařů a vlastní 12 ha vinic ve vesnicích s označením Grand Cru (Ambonnay, Bouzy a Mailly), které jsou osázeny výhradně odrůdami Chardonnay a Pinot noir. Mimo svou produkci nakupuje Benoît hrozny od producentů, kteří respektují půdu a její prostředí, producentů, kteří patří mezi absolutní špičku ve svém oboru. Patří mezi ně především Vincent Laval, David Léclapart a Benoît Lahaye. s certifikací Agriculture Biologique – Sapience.

Benoît Marguet se již dlouhou dobu zabývá přírodními přístupy k pěstování révy vinné. Pro výrobu vína používá malé dubové sudy i nerezové tanky, s vínem co nejvíce pracuje dle lunárního cyklu. Aby bylo dosaženo co nejvyšší kvality a harmonie, je víno během zrání podrobeno několika rozsáhlým degustacím, na jejichž základě se rozhoduje o použití dalších tradičních metod (batonáž, sutiráž, atd).

Benoît Marguet je jeden z nejzajímavějších producentů, které jsme na svých cestách po Champagne potkali. Před tím, než vstoupí na vinici, vypíná mobilní telefon, který by révu přivedl do přímého styku se škodlivým vlněním, v celém domě a okolí nenajdete jedinou síť wi-fi, která by mohla mít špatný vliv na víno zrajících ve sklepích. Mezi sudy můžete běžně spatřit velké solné lampy, které ruší „elektrický smog“, letadlem létá jen v naprosto nevyhnutelných situacích. Dozážní likér nechává dlouho vyzrávat v lahvích velikosti methusalem (6l) a je tvůrcem vůbec prvního Champagne Prestige Cuvée, které je vyrobeno s certifikací Agriculture Biologique – Sapience.


Elements 11

Díky této skladbě (66% Pinot noir a 34% Chardonnay) působí víno velmi elegantním dojmem. Je vyvážené a svěží, má lehký a minerální charakter. Ve vůni se objevují stopy červeného a černého bobulového ovoce, pražených mandlí i charakteristické aroma křídového podloží. Perlení je velmi delikátní – bublinky jsou jemné, intenzita vysoká. Víno má krémovou strukturu a působí velmi osvěžujícím dojmem. Doporučujeme vychutnat jako aperitiv, popřípadě doplnit o sladký chléb s kachní paštikou.    

Marguet – Shaman Rosé Grand Cru

Benoît Marguet se již dlouhou dobu zabývá přírodními přístupy k pěstování révy vinné. Pro výrobu vína používá malé dubové sudy i nerezové tanky, s vínem co nejvíce pracuje dle lunárního cyklu. Aby bylo dosaženo co nejvyšší kvality a harmonie, je víno během zrání podrobeno několika rozsáhlým degustacím, na jejichž základě se rozhoduje o použití dalších tradičních metod (batonáž, sutiráž, atd).

Roční produkce Champagne Marguet Père et Fils se pohybuje kolem 75 000 lahví z čehož více než 1/3 je právě Rosé. Jedná se však o velmi specifický charakter!

Barva je tmavorůžová s lososovým nádechem, perlení jemné a velmi intenzivní. Vůně připomíná spíše champagne Blanc de Noirs nežli klasické ovocné Rosé. Objevují se tóny rebarbory a nakyslého zahradního ovoce. V ústech působí víno velmi koncentrovaně a jemně.

Skvělé je k humrové nebo krémové chřestové polévce, různým paštikám, drůbeži i telecímu masu.

 

Avize & Cramant 2011/2012 Grand Cru

920 vyprodukovaných lahví
Kupáž: 100% Chardonnay
Lahvováno: 29. červen 2012
Degoržování: březen 2016
Dozáž: 0g / litr

 

Les Crayères 2011/2012 Grand Cru

2072 vyprodukovaných lahví
Kupáž: 57% Pinot noir / 43% Chardonnay
Lahvováno: 16. červenec 2012
Degoržování: březen 2016
Dozáž: 0g / litr

 

La Grande Ruelle 2011/2012 Grand Cru

1818 vyprodukovaných lahví
Kupáž: 100% Pinot noir
Lahvováno: 16. červenec 2012
Degoržování: březen 2016
Dozáž: 0g / litr

 

Le Parc 2011/2012 Grand Cru

1827 vyprodukovaných lahví
Kupáž: 100% Chardonnay
Lahvováno: 16. červenec 2012
Degoržování: březen 2016
Dozáž : 0g / litr

 

Ambonnay 2010/2011 Grand Cru

Kupáž: 58% Pinot noir / 42% Chardonnay

Lahvováno: 11. červenec 2011
Degoržování: únor 2016
Dozáž: 0g / litr

 

Ambonnay Rosé 2011/2012 Grand Cru

3028 vyprodukovaných lahví
Kupáž: 66% Chardonnay / 34% Pinot noir
Lahvováno: 16. červenec 2012
Degoržování : březen 2016
Dozáž : 0g / litr

 

Sapience 

Na konci května roku 2012 představil světu pan Benoît Marguet něco zcela jedinečného: Prestige Cuvée, které je vyrobeno z certifikovaných hroznů třech špičkových producentů Champagne,
kteří se dlouhou dobu zabývají biodynamickými postupy – Vincent Laval, David Leclapart a Benoît Lahaye. …Prestige Cuvée, které je vyrobeno s respektem k astrálnímu kalendáři a přírodním cyklům.

…Prestige Cuvée, pro které byla navržena lahev umožňující ideální tok energií.

…Prestige cuvée, které je jako první v historii Champagne vyrobeno jako brut nature bez přidání SO2

…Prestige Cuvée, které jako první v historii Champagne nese certifikaci Agriculture Biologique    

…Sapience!

 

Gallery Notice : Images have either not been selected or couldn't be found

Amboniacus 2009 Grand Cru

Toto ročníkové cuvée vyniká především elegancí a kvalitou ročníku 2009. Těžko hledat lepšího ročníku v této dekádě.

Vůně je velmi delikátní a koncentrovaná. Často připomíná vyzrálé zahradní ovoce, jablečné zavařeniny, mátu i čerstvě upečený drobenkový koláč. Perlení je jemné a velmi intenzivní, nadměrně vysoká je i viskozita vína. V chuti vyniká především elegance, intenzita a svěžest. Lze v ní objevit nakyslost vyzrálých citrusů, sladkost pečených jablek i nahořklost slaného karamelu.