Když se člověk vydá po dálnici A4 z Paříže směr Remeš do kraje Champagne, za necelou hodinku přijede na samý kraj této slavné oblasti do vesnice Crouttes sur Marne. V ní lze navštívit několik malých vinařství, mimo jiné i jedno, které je známé po celém světě – Champagne Françoise Bedel.

Vinařství již po tři generace produkuje velmi lahodná a plná vína, která mají schopnost Vás nadchnout a okouzlit. Jejich šarm jim dodává jejich tvůrce, paní Françoise Bedel za použití bio-dynamických metod. Řídí se výhradně lunárním a astrálním kalendářem a každý počin, ať na vinici či ve sklepě, má svůj určitý čas a smysl.

Vína, než jsou vypuštěna do prodeje, leží dlouhou dobu na kvasinkách, což jim dodává výraznou a plnou chuť. Zajímavý je i fakt, že jsou prakticky všechna vyráběna výhradně z odrůdy Pinot meunieur, jenž dává vínům ovocnost, medovost a eleganci. Celá řada vín je velmi vyrovnaná a výrazná. Od ostatní se odlišuje svou noblesou a elegancí.


Entre Ciel et Terre

Velmi oblíbené Champagne díky své jemné kombinaci vinnosti a svěžesti. Z velké části vyrobeno z vína ročníku 2006. Vinifikováno výlučně v ocelových nerezových tancích. Jasná a brilantní zlatá barva. Svěží vůně připomínající bílé květiny (hloh, akácie), květového medu a kořeněného chleba. Výrazný závěr se svěžestí citrusu. Toto šampaňské se hodí k mořským plodům nebo rybám v kyselé omáčce.

 

L´Ame de la Terre

Ročník 2005 je v oblasti Champagne velmi oblíbený pro svou neuvěřitelnou rozmanitost a pitelnost. Cuvée L´Ame de la Terre (duch země) je toho víc než důkazem. Je vyrobeno výhradně na malých dubových sudech z Burgundska, na kalech ponecháno celých 9 let.

Jedná se o gastronomické víno vhodné nejen k rozmanité škále předkrmů. Velmi se nám osvědčila i varianta hovězího steaku s lanýžovým pyré.

Origin Elle

Svěžest, ovocnost a lehkost jsou klíčové charakteristiky tohoto vína. Je majoritně vyrobeno z ročníku 2011, hrozny pocházení z celého území vinic Françoise Bedel. Vinifikace probíhala z části v nerezových tancích, z části na dubových sudech.

 

 

Dis, „Vin Secret“

Pro výrobu tohoto vína byla použita z velké části vína ročníku 2006, vyrobená na nerezových tancích. Majoritní odrůda zde byla použita Pinot meunieur, na ušlechtilých kalech bylo ponecháno 7 let. Výsledné víno má krásně zralou chuť a výraznou vůni. Doporučujeme v kombinaci s rozličnými pokrmy.